An in-depth interview in ELNAVI magazine with our Founder & CEO Chrysoula Vasiliki Patrikiou

Our Founder & CEO Chrysoula Vasiliki Patrikiou was featured in ELNAVI magazine with an in-depth interview, sharing her thoughts about inspiration, people dynamics, cultivation of productive thinking and Potentia World’s role in the development and empowerment of people serving Global Shipping. Deeply thankful to Theano Kalapotharakou and Elnavi Piraeus for this pleasant interview.

“The desire and vision of my professional path has always been the creation of mechanisms and systems that ensure ideal conditions for the development of people’s dynamics, both in their work and social environment. I am a fan of continuous evolution, creation and change for the better. This is the main reason why I have chosen to use the verb ‘create’ and not ‘work’. The visual perception we cultivate within us is important, as it is the main means of our productive thinking. There is a big difference between saying “I’m working on a project” and “I’m creating a project”. This thought rewards you on many levels. Most importantly, it brings people into your life who reflect the same passion for creation and end up as companions of the same vision. I, along with my team, envision POTENTIA as a vehicle to lead the human capital management and development sector that serves global Shipping, teaching people how to think and not what to think. POTENTIA, taking steps ahead of the traditional models of formal training, serving with responsibility and respecting the lifelong learning and development of the people serving Shipping, has the potential to inspire and shape the Man-Woman creator, innovator and pioneer who will change the world.”

These words belong to Chrysoula Vasiliki Patrikiou, CEO and Founder of Potentia World; a woman who is sensitive, creative and successful in everything she does. – Theano Kalapotharakou, ELNAVI Publisher | Interview Preface

The Interview (GR)

Υπάρχει μια συγκεκριμένη στιγμή κατά την οποία αποφασίζει κανείς με τι θα ασχοληθεί στη ζωή του; Συνέβη κάτι σε εσένα που σε έστρεψε στη ναυτιλία;

Υπάρχουν πολλές στιγμές στην ζωή μας που μας αφυπνίζουν και μας δείχνουν ένα μονοπάτι. Υπάρχει και αυτή η μια, μοναδική στιγμή που μπορεί να μας αλλάξει την ζωή. Βασικές προϋποθέσεις είναι δύο: Να έχουμε επίγνωση και να αντιλαμβανόμαστε συνειδητά το ‘τώρα’, και πολύ βασικό να έχουμε μια θετική στάση απέναντι στις αλλαγές. Σε αυτές που μας δίνουν την αίσθηση της βελτίωσης, της προσωπικής μας εξέλιξης σε κάτι ανώτερο.

Όσων αφορά την ενασχόληση μου με τους ανθρώπους της Ναυτιλίας, συνέβη ‘τυχαία’. Σε δεδομένη στιγμή της ζωής μου που αναζητούσα μια ευκαιρία για αλλαγή, βρέθηκε στο μονοπάτι μου ένας άνθρωπος – σημερινός μέντορας μου- που ουσιαστικά με ενέπνευσε να ασχοληθώ με τον κόσμο της Ναυτιλίας. Σημαντικό να αναφέρω πως αυτή η συνάντηση με βρήκε ουσιαστικά έτοιμη να ανταποκριθώ. Και το επισημαίνω αυτό καθώς πολλές φορές απογοητευόμαστε όταν δεν συμβαίνει αυτό που επιθυμούμε. Πιστεύω πολύ στην θεωρία της τύχης που αναφέρει ότι: για να συμβεί κάτι ουσιαστικό, θα πρέπει να ταυτιστεί χρονικά η ευκαιρία με την γνώση.


– Ποιες είναι οι αξίες και αρχές της ελληνικής ναυτιλίας;

Οι αρχές και οι αξίες είναι ανθρώπινα ‘δημιουργήματα’ απόλυτα υποκειμενικά και με διαφορετική σημασία για τον καθένα. Αποτελούν τα κίνητρα κινητοποίησης και ώθησης για την εξέλιξη ή μη του κάθε ανθρώπου. Συνεπώς δεν θα τολμούσα να αναφέρω ένα κοινό σύστημα αξιών ή άρχων για ένα κλάδο όπως Ναυτιλία. Οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην ελληνική ναυτιλία είναι αυτοί που έχουν καθιερώσει τις εταιρικές αρχές και το αξιακό τους σύστημα ορίζοντας το αποτύπωμα τους στην ναυτιλία. Η σύνθεση αυτή ωστόσο είναι καλό να προσανατολίζεται σε ένα κοινό όραμα, την ποιοτική ενδυνάμωση της ελληνικής ναυτιλίας.


– Οι βασικότεροι σταθμοί στη ζωή σου;

Δυο είναι αυτοί μέχρι στιγμής. Πρώτον, η διαδρομή των 15 ετών στην πολιτική αεροπορία και η συνδρομή μου στον Τομέα Ασφάλειας Διεθνών Αερολιμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ένα τεράστιο σχολείο για μένα και ένα ‘μικρόβιο’ που εκτιμώ θα το κουβαλάω πάντα. Και δεύτερον η δημιουργία της Potentia που αντανακλά στην κυριολεξία όλο μου το ‘είναι’. Την φιλοσοφία μου, τις αρχές μου και τις αξίες μου ως άνθρωπος αρχικά και μετά ως επαγγελματίας.


– Μίλησε μου για την σημασία της δουλειάς σου όσον αφορά την ναυτιλιακή αλυσίδα των υπηρεσιών;

Ο χώρος της ναυτιλίας στοχεύει πάντα στα υψηλότερα επίπεδα απόδοσης που είναι απαραίτητα ώστε όλες οι λειτουργίες να είναι αποδοτικές και αποτελεσματικές, προωθώντας την ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Για να επιτευχθεί η υψηλότερη απόδοση οι εταιρείες οφείλουν να είναι ουσιαστικά παρούσες και ενεργές προσβλέποντας στην πνευματική, ψυχική και σωματική ενδυνάμωση των ανθρώπων τους στη θάλασσα άλλα και στην στεριά προσφέροντας τους τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να εξελίσσονται. Αυτό από μόνο του έχει ιδιαίτερη αξία και εκφράζει τη δέσμευση που έχει η κάθε εταιρεία στην υποστήριξη και ανάπτυξη των ανθρώπων της στοχεύοντας στην αριστεία. Μόνο τότε η έννοια της δέσμευσης της εταιρείας στους σκοπούς και στο όραμά της γίνεται και δέσμευση του κάθε ναυτικού ή στελέχους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια ενιαία κουλτούρα με ένα σύνολο αξιών που είναι το πιο δυνατό σημείο, κατά τη γνώμη μου, σε μια εταιρεία. Είναι η βάση. Μόνο αν υπάρχει δυνατή και ξεκάθαρη κουλτούρα οι άνθρωποι νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη, μεταξύ τους και απέναντι στην διοίκηση της εταιρείας.

Για τους ανθρώπους που υποστηρίζουμε είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι λειτουργώντας με ενσυναίσθηση, ενεργητική ακρόαση, ακεραιότητα και ευθύνη. Βασικό στοιχείο είναι ότι υποστηρίζουμε τους ανθρώπους της ναυτιλίας μέσα από τα ολιστικά μας συστήματα –Αξιολόγησης, Ενδυνάμωσης και Ευεξίας- να δημιουργήσουν μικρές συνήθειες (habits) στην καθημερινότητά τους που δεν απαιτούν κόπο ή πολύ χρόνο αλλά που το αποτέλεσμά τους μπορεί να τους αλλάξει τη ζωή. Άλλο ένα στοιχείο είναι ότι οι συμμετέχοντες στα προγράμματα της Potentia αλληλεπιδρούν, ανταλλάσσουν απόψεις και «συνδέονται» δημιουργώντας ένα “Potentia Community” με αξίες και αρχές που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Τα ολιστικά συστήματα της Potentia, στοχεύουν σε ένα ταξίδι αυτοαξιολόγησης, προσωπικής ανάπτυξης, ενδυνάμωσης άλλα και ψυχολογικής υποστήριξης των ανθρώπων που υπηρετούν την Ναυτιλία και αποτελούν τους ζωτικούς κρίκους της ναυτιλιακής αλυσίδας των υπηρεσιών.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για εμάς είναι ότι η εντυπωσιακή ακρίβεια και αποτελεσματικότητα των συστημάτων μας είναι μετρήσιμη και κυρίως επιβεβαιωμένη από τους ανθρώπους που μας τιμούν με την εμπιστοσύνης τους και προσθέτουν αξία στο όραμα και την αποστολή της Potentia.


– Ποιο το προφίλ της γυναίκας στη ναυτιλία;

Εκτιμώ, πως δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο προφίλ. Υπάρχουν θα έλεγα συγκεκριμένοι τομείς και υπηρεσίες της Ναυτιλίας που απαιτούν συγκεκριμένα προσόντα, δεξιότητες και ικανότητες, εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία από γυναίκες που τα διαθέτουν. Συνεπώς, μία γυναίκα που πληροί τις προϋποθέσεις μιας επιχειρησιακής θέσης θα ανταποκριθεί άρτια στις απαιτήσεις του επιχειρησιακού της ρόλου.


– Είδαμε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία με υποδειγματικό τρόπο. Ποιο ήταν αλήθεια το όπλο σου ενάντια σ’ αυτή την κρίση;

Η ανθεκτικότητα. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίσουμε τόσο την διαχρονική αξία της όσο και την δυναμική της. Ο Δαρβίνος το περιέγραψε εξαιρετικά «Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές». Η ικανότητα ευελιξίας ώστε να αντιμετωπίζεις το αναπόφευκτο, να προσαρμόζεσαι στις συνθήκες και παράλληλα να αναπτύσσεσαι είναι μαγικό και όμως τόσο ανθρώπινο.


– Ο καλός μαθητής κάνει τον καλό δάσκαλο ή ο καλός δάσκαλος τον καλό μαθητή;

It takes two to tango”. Όταν δύο άνθρωποι είναι καλοί σε αυτό που προσφέρουν μόνο τότε συμβαίνουν δημιουργικά πράγματα.


– Τελικά, τι είναι αυτό που βάζει κάτω τον χρόνο, με την πλάτη στο έδαφος και τον νικάει; Πως γίνεται, ενώ η μοίρα όλων των πραγμάτων είναι κάποια στιγμή να πεθαίνουν, κάποια από αυτά νικάνε τον χρόνο και αντέχουν;

Μου έρχεται μια φράση στο μυαλό του Ουίνστον Τσόρτσιλ, και νομίζω πως απαντά με τον πιο κατάλληλο τρόπο. «Τα προς το ζην τα κερδίζεις από αυτά που παίρνεις από την εργασία σου. Τη ζωή, όμως, την κερδίζεις από αυτά που προσφέρεις με την ψυχή σου». Και αυτά δεν έχουν σχέση με την ύλη ούτε τον χρόνο. Είναι άυλα, αιωνία, ανίκητα και άφθαρτα.


– Σήμερα, σκέφτεσαι κάτι που θα υπάρξει και εσύ δεν θα είσαι εδώ για να το ζήσεις;

Πολλά. Όμως η ευγνωμοσύνη που νιώθω μέσα μου για αυτά που έχω καταφέρει και έχω ζήσει είναι αρκετά μεγάλη που ‘ξεκλειδώνει’ την πληρότητα της ζωής στο τώρα.


– Αν σε πλησίαζε ένα παιδί και σε ρωτούσε για ποιο λόγο αξίζει και ζούμε αυτή την περιπέτεια της ζωής, τι θα του έλεγες;

Αν δεν ήταν περιπέτεια δεν θα ήθελα ούτε εγώ να ζήσω.


– Τα λάθη για τον άνθρωπο είναι οι κυριότερες αποθήκες γνώσης;

Τα λάθη μας είναι μια εμπειρία που βιώνουμε. Αν δε την διαχειριστούμε πάει χαμένη. Αν την δουλέψουμε μέσα μας σοφά γίνεται γνώση.


– Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της γνώσης και της αναζήτησης;

Η αναζήτηση είναι η διαδικασία, η γνώση το αποτέλεσμα.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *